5 míst kam se chci podívat a ještě jsem tam nebyl
Deny napsal(a):Nějaká ta destinace jak z katalogu, bílé pláže, horké moře, zvířátka, žádní turisté, snad taková existuje
Toto vše najednou není snadné najít. 1. možnost je Tonga, Ha'apai (zvířata jen mořská, ptáci a kaloni) a v sezóně přidat plavání s keporkaky na Vava'u. 2. možnost je Samoa, ale ze zvířat jen ptáci a korálové ryby. Oboje raději mimo prázdniny v Austrálii a na NZ.
https://www.zonerama.com/liborst...um/3895593
3. možnost je Banda Islands se světležlutými plážemi, ale s velmi bohatým podmořským životem včetně velryb (stejně jako na Tonga v našem létě, ale nedá se s nimi plavat), v lese pár menších varanů a na krásné bílé pláže bez turistů se dá přejet jednou za 2 týdny velkou lodí na sousední Kei Islands (odkud létají velká letadla přes Ambon třeba do Jakarty, na Banda velká letadla nelétají).
https://www.zonerama.com/liborst...um/5079708
4. Exmouth, Západní Austrálie, pláž v Turqouise Bay se šnorchlováním nad korály s želvami, v sezóně plavání se žralokem velrybím (drahý placený výlet lodí na vnější stranu útesu Ningaloo) s možností vidět keporkaky a manty. Zároveň je tam Cape Range NP, takže je možnost vidět i jiná zvířata a v Západní Austrálii lze pozorovat hodně zvířat i při nutných dlouhých přesunech autem. Na této pláži, kam vede asfaltka, nějací turisti budou, ale ne moc. S terénním autem se dá dojet i na pláže, kde nebude nikdo.
Tony68 napsal(a):Já taky. A ještě se těším na cestopis Aljaška za kačku. Hlavně na to, jestli si tam udrží dosavadní komfort ubytování. To by šlo ale asi jen s obytným autem, což za kačku nebude.Bora Bora za kačku....už se těším na cestopis :-) :-)
Tony68 napsal(a):No hlavně letět na tu Aljašku v létě, jinak ji to víno ve skleničce zmrzne. :-)
Jak vidím, velký fanoušek 💪😂😂 To těší! 😉
Kateřina Ostrá napsal(a):No Libore, zklamu tě odpovědí. Aljaška za Kačku není, to není žádné překvápko 😉 Nicméně otázka nezněla, kam se chci podívat za kačku, ale kam bych se podívat chtěla a nebyla jsem tam. Do těchto kritérií Aljaška (i Bora Bora 😉) zapadají.
A tak si kluci říkám, jaké životy žijete, když máte čas na takové hloupoučké a přízemní komenty.. Vždycky jsem si myslela, že lidé, kteří hodně cestují, jsou pozitivní usměvaví pohodáři.. Jak je vidět, i mezi cestovateli jsou ...slabé články.
Každopádně díky za zpětnou vazbu, je vidět, že na mě opravdu myslíte, a to mě těší 💛
@ Libor_S No vida, díky moc. Píšu si a porozhlédnu se.
Kamarád mi jako první exotiku doporučoval Kostariku, ale holt lidi no.
@Kateřina Ostrá
To by mě zajímalo, proč na každého pořád tak startuješ. Libor ani Tony nenapsali nic špatného a ty už tady zase brečíš něco o hloupoučkých komentech. Totéž při jakémkoli náznaku kritiky pod tvými články. Chápu, že jsi Ostrá, ale trochu klídek, ne?
:D :D
Proky napsal(a):@Kateřina Ostrá
To by mě zajímalo, proč na každého pořád tak startuješ. Libor ani Tony nenapsali nic špatného a ty už tady zase brečíš něco o hloupoučkých komentech. Totéž při jakémkoli náznaku kritiky pod tvými články. Chápu, že jsi Ostrá, ale trochu klídek, ne?
na začátku 2019 jsem si sepsala wish list s místy, kam se chci podívat (https://www.nebudvorvan.cz/2019/...-list.html) ... něco jsem odškrtala v průběhu roku, ale paradoxně jich stále víc přibývá než ubývá :D :D Kdybych jich měla vypsat jen 5 tak asi takhle:
1. západ Kanady
2. Skotsko
3. Faerské ostrovy
4. Reunion
5. Himaláje
Kateřina Ostrá napsal(a):No Libore, zklamu tě odpovědí. Aljaška za Kačku není, to není žádné překvápko 😉 Nicméně otázka nezněla, kam se chci podívat za kačku, ale kam bych se podívat chtěla a nebyla jsem tam. Do těchto kritérií Aljaška (i Bora Bora 😉) zapadají.
A tak si kluci říkám, jaké životy žijete, když máte čas na takové hloupoučké a přízemní komenty.. Vždycky jsem si myslela, že lidé, kteří hodně cestují, jsou pozitivní usměvaví pohodáři.. Jak je vidět, i mezi cestovateli jsou ...slabé články.
Každopádně díky za zpětnou vazbu, je vidět, že na mě opravdu myslíte, a to mě těší 💛
Člověk aby se bál napsat pod Katčiny příspěvky něco jiného než chválu a přitakávání. Jinak přiletí pěkně zOstra pokus o K.O. v souladu s jejími iniciálami - abych trochu rozvinul Prokyho zastání :-)
Napsat chci ale hlavně to, že Aljaška se dá procestovat i levně, i když ne zrovna ve stylu cestopisů za kačku s pěkným ubytováním. Procestoval jsem ji před 10 lety dost levně spolu s Yukonem a fotky jsem dal teď na web:
https://www.zonerama.com/liborst...um/5587654
Podíval jsem se na letošní ceny těch nákladů, které jsem tam tehdy platil. Ceny kempů v NP Denali jsou 15 - 16 USD za více lidí (spali jsme ve stanech a byli 3). Tábořiště jinde jsou i levnější nebo zdarma. Potom, co kamarádi letěli domů dříve, jsem spal většinou zdarma. Vstupné do NP Denali stojí 15 USD na osobu (max. 45 USD za 4 lidi na pass, my měli pass z mé předchozí cesty po USA). Camper Bus do NP Denali (autem se nedá kromě prvních km) stojí 42,75 USD zpáteční (platí asi i pro další cesty po parku během pobytu). Ceny jídla v supermarketech se moc nelišily od zbytku USA. Benzín stojí okolo 20 Kč na litr nebo o něco víc. Po Aljašce jsem ujel asi 3300 km. Občas se platí 5 USD parkovné u přírodních parků.
Jediná větší položka kromě letenky je půjčení auta v sezóně, ale když jede víc lidí, není to tak hrozné. Případně by se dalo stopem, ale to není tak běžné a snadné (na druhou stranu cestou zpět jsem vzal stopaře, kteří měli dobré zkušenosti, a sám jsem letos projel v pohodě stopem během 3 týdnů sever Norska, kde to taky není běžné). My jsme si půjčili auto v Calgary (kde stojí asi poloviční cenu než v sezóně na Aljašce), projeli cestou Skalnaté hory, Britskou Kolumbii, Yukon, kamarádi letěli domů z Anchorage a já jsem si pak projel ještě jih Aljašky a vrátil auto v Calgary, což bylo s odbočkami 10750 km a trvalo 38 dní.
Kateřina Ostrá napsal(a):
Mezi cestovateli jsou určitě i slabé články, to ano, a pak i i tací co nemusí partičky přiožralých lidiček z české kotlinky, s láhvemi laciného chlastu.
Com Truise napsal(a):Řada těch zemí nespadá pod pojem expedice, ale běžný výlet, jehož realizace je vázaná především na to, kolik jste do toho ochoten vložit peněz.Co mě láká v příštích měsících až letech?
Expedice číslo 1 - Gambie a Senegal - letos v listopadu. Pro mě ideální vstupní brána do subsaharské Afriky.
Expedice číslo 2 - Bolívie, Peru, Panama a Mexiko - jaro 2020 - cca na 3 měsíce. Napadají mě dvě slova... diverzita a dobrodružství.
Expedice číslo 3 - Nepál, Bangladéš, Barma, Laos, Japonsko a Indonésie (Sumatra, Jáva, Flores, Moluky, Raja Ampat)
Expedice číslo 4 - Mongolsko, Rusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Uzbekistán, Turkmenistán, Írán a Arménie
Expedice číslo 5 - Namibie, Botswana a Zimbabwe
Potom budu mít splněno a začnu sbírat třeba motýly nebo hrát šachy.
Libor_S napsal(a):Souhlasím s Vámi, Libore. Ono, nakonec je snad i lepší, že existují i dražší a drahé destinace (i když i samotný pojem "draho" je relativní), alespoň to odfiltruje určité typy lidí.Člověk aby se bál napsat pod Katčiny příspěvky něco jiného než chválu a přitakávání. Jinak přiletí pěkně zOstra pokus o K.O. v souladu s jejími iniciálami - abych trochu rozvinul Prokyho zastání :-)
Napsat chci ale hlavně to, že Aljaška se dá procestovat i levně, i když ne zrovna ve stylu cestopisů za kačku s pěkným ubytováním. Procestoval jsem ji před 10 lety dost levně spolu s Yukonem a fotky jsem dal teď na web:
https://www.zonerama.com/liborst...um/5587654
Podíval jsem se na letošní ceny těch nákladů, které jsem tam tehdy platil. Ceny kempů v NP Denali jsou 15 - 16 USD za více lidí (spali jsme ve stanech a byli 3). Tábořiště jinde jsou i levnější nebo zdarma. Potom, co kamarádi letěli domů dříve, jsem spal většinou zdarma. Vstupné do NP Denali stojí 15 USD na osobu (max. 45 USD za 4 lidi na pass, my měli pass z mé předchozí cesty po USA). Camper Bus do NP Denali (autem se nedá kromě prvních km) stojí 42,75 USD zpáteční (platí asi i pro další cesty po parku během pobytu). Ceny jídla v supermarketech se moc nelišily od zbytku USA. Benzín stojí okolo 20 Kč na litr nebo o něco víc. Po Aljašce jsem ujel asi 3300 km. Občas se platí 5 USD parkovné u přírodních parků.
Jediná větší položka kromě letenky je půjčení auta v sezóně, ale když jede víc lidí, není to tak hrozné. Případně by se dalo stopem, ale to není tak běžné a snadné (na druhou stranu cestou zpět jsem vzal stopaře, kteří měli dobré zkušenosti, a sám jsem letos projel v pohodě stopem během 3 týdnů sever Norska, kde to taky není běžné). My jsme si půjčili auto v Calgary (kde stojí asi poloviční cenu než v sezóně na Aljašce), projeli cestou Skalnaté hory, Britskou Kolumbii, Yukon, kamarádi letěli domů z Anchorage a já jsem si pak projel ještě jih Aljašky a vrátil auto v Calgary, což bylo s odbočkami 10750 km a trvalo 38 dní.
vignette napsal(a):
1) Uganda
2) Papua Nová Guinea
3) Madagaskar
4) Vietnam
5) zbytek světa :)
Ha, tak koukám, že už jsem si splnila skoro všechno (až na bod 5), co jsem sem před čtyřma lety psala! :) Co vy?
Uganda - 2021
Papua - 2023
Madagaskar - 2023
Vietnam - 2024 (za měsíc a půl)